Artist talk Manuela Klerkx in gesprek met Stef Fridael

Share on facebook
Share on email
Share on print

Artist talk ‘Over Leven’: Manuela Klerkx in gesprek met kunstenaar Stef Fridael.
Embassy of Art, 2 november 2019 tussen 15.00 en 16.00 uur.

Embassy of Art
 Sperwerlaan 23
1021EM Amsterdam

www.embassyofart.nl
info@embassyofart.nl

Op zaterdagmiddag 2 november gaat kunstprofessional Manuela Klerkx in gesprek met schilder Stef Fridael in de Embassy of Art. Afgelopen zaterdag vond de vernissage plaats van ‘Over Leven’, de eerste solo-expositie van Stef Fridael in Amsterdam. Met deze artist talk krijgen kunstliefhebbers en verzamelaars de kans om meer te horen over de drijfveren van deze kunstenaar, die veel indruk maakt met zijn actuele thema’s en expressieve stijl. Onder de deskundige en charmante leiding van Manuela Klerkx belooft het een net zo leerzame als onderhoudende middag te worden tussen de werken van Stef Fridael in de Embassy of Art in Amsterdam Noord.

Gespreksleider Manuela Klerkx is bekend van haar kunstagentschap Klerkx International Art Management. Ze schreef in 2018 samen met haar man Oscar van Gelderen Ontroerend goed, een inspirerende en praktische gids over kunst kijken en kunst kopen en is o.a. werkzaam voor het online platform Gallery Viewer.

Resterend programma ‘Over Leven’:
• Geopend op: vrijdag 1 november van 15.00 tot 18.00 uur.
• Zaterdag 2 november: artist talk o.l.v. Manuela Klerkx van 15.00 tot 16.00 uur.
• Geopend op: zaterdag 2 november open van 13:00 tot 17:00 uur.
• Geopend op vrijdag 8 november van 15.00 tot 18.00 uur.
• Zaterdag 9 november: finissage met soep van 13.00 tot 17.00 uur.
• Bezichtiging op afspraak is ook mogelijk. Neem contact op met Sybila Baumann of Kris van der Hart: : info@embassyofart.nl

Over Leven
Na zijn grafische opleiding in Eindhoven is Stef Fridael begonnen als tekenaar en schilder van grafisch, figuratief werk gevolgd door een fase met vooral maatschappij kritisch werk. Met de aanmelding bij de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen in 2016 krijgt zijn werk een duidelijke verdieping. Stef Fridael heeft nog steeds kritiek op mens en maatschappij en blijft commentaar geven, maar hij zoekt ook verlossing. Hij is gegrepen door het menselijk tekort, maar weet ook dat hij daarmee ook zijn eigen angsten en belemmeringen moet blootleggen. Dat maakt zijn werk meer dan ooit persoonlijk en kwetsbaar.
In ‘Over Leven’ laat hij zien hoe het is te moeten leven met angst, schaamte, armoede en schuld. Over de ogenschijnlijke ideale buitenkant waar achter de pijn van afwijzing, misbruik en trauma schuilgaat. Door zijn expressieve techniek en kleurgebruik geeft Fridael dit lijden echter ook een esthetische aantrekkingskracht die onder de huid kruipt en niet loslaat. Zijn verhalen zijn net als de doeken meervoudig gelaagd en komen onder aandacht van de kijker steeds meer tot leven. Net als bij zijn grote voorbeeld Adrian Ghenie zijn de verhalen soms hard, maar tegelijkertijd onweerstaanbaar in hun beeldende kracht.

Ervaringsdeskundige
Stef Fridael is geen modieuze mooiprater of salonactivist. Als er iemand is die weet wat overleven is, dan is het Fridael. Als beroepsmilitair is hij uitgezonden geweest naar diverse brandhaarden als Afghanistan, Kosovo en Irak, waar hij ook gevechtssituaties heeft meegemaakt. Hij is meermaals onderscheiden en weet aan den lijve hoe betrekkelijk leven kan zijn. Bij Fridael komen vorm en vent samen. Hij onderzoekt in zijn kunst het leven in al zijn schoonheid en lelijkheid, in zijn beperkingen en in zijn uitdagingen. Hij schildert het leven als last en het leven als geschenk.

Follow us on instagram: https://www.instagram.com/embassyofart/?hl=nl
Facebook: https://www.facebook.com/embassyofartamsterdam/?ref=bookmarks

Kris van der Hart

Meld nu aan op onze nieuwsbrief