You & You: Expositie Jan Henderikse en Julia Winter

‘You & You’: Jan Henderikse ontmoet kunstenares Julia Winter
in duo-expositie bij Embassy of Art vanaf 25 januari 2019.


Op vrijdag 25 januari a.s. opent op 17.00 uur in de Embassy of Art de duo-expositie ‘You & You’ van Jan Hendrikse en Julia Winter. Zero-icoon en jongste lid van de Nul-groep Jan Henderikse (Delft, 1937) hoeft niet meer zo nodig te exposeren. Zijn werk was te zien in de succesvolle tentoonstelling ‘Zero’ in het Stedelijk Museum Amsterdam in 2015 over de Nul-groep samen met werk van o.a. Henk Peeters, Jan Schoonhoven en Armando en in de solotentoonstelling ‘Jan Henderikse, Alles en Niets’ in het Stedelijk Museum Schiedam in 2018. Voor een duo expositie met kunstenaar Julia Winter in de Embassy of Art maakt Jan Henderikse echter een uitzondering.

‘You & You’
Henderikse en Winter bewonderen elkaars werk, wisselden al meerdere kunstwerken uit en hebben in hun werk aan aantal opvallende raakvlakken. Zelfs met het woord ‘You’, zo maakte Jan onlangs een LP met alleen de woorden You’ gehaald uit bestaande teksten en geeft Julia haar werken de titels ‘You’ of ‘U’ voor haar bekende dubbelportretten. Deze chemie was voor Embassy of Art reden om beide kunstenaars in een duo-expositie te presenteren.  ‘You & You’ laat een overzicht zien van klein en intiem werk van Jan Henderikse dat een speels samenspel aangaat met de assemblages en installaties van Julia Winter. Het spanningsveld tussen het waardevolle en het waardeloze speelt een belangrijke rol in zowel het werk van Henderikse als van Winter.

Jan Henderikse
Woont en werkt in Antwerpen en New York, en is vooral bekend van zijn  installaties, multiples en assemblages. Na zijn studie aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag heeft hij over de hele wereld gewoond en gereisd. Hij was het jongste en meest radicale lid van de Nul-groep, een anti-kunst beweging in de jaren ’60 waarbij kunstenaars zich gingen afzetten tegen de heersende kunstopvattingen. Kenmerkend voor de Nul-groep zijn de, vaak witte, monochrome werken, waarbij herhaling een grote rol speelt en het persoonlijke handschrift uitblijft. Er werd geëxperimenteerd met het gebruik van alledaagse voorwerpen, met het gebruik van industriële producten maakten bijna alle leden multiples. Henderikse maakt assemblages van afval, centen, kurken en alledaagse producten zoals opgestapelde kratten bier. Eenvoudige producten worden verheven tot kunst. ‘Ready Founds’, noemt hij de rijkelijk samengestelde kunstwerken die hij maakte uit onderdelen die voor andere mensen waardeloos waren geworden. In al zijn werk neemt Henderikse een kritische rol aan ten aanzien van ons onstilbare verlangen naar materiële goederen en bezittingen.

Over zijn materiaal zegt Henderikse: ‘Voor mij had het werken met afval vooral ook met liefde te maken. De liefde van mensen voor al die spullen en dingen. Vandaag is het ‘begeerte’ en morgen is het ‘afval’. Dat houdt me bezig. Mij interesseert álles wat de mens beweegt!’ 

Julia Winter
Maakt installaties, assemblages, schilderijen, aquarellen, mixed media, fotografie en is vooral bekend van haar dubbelportretten. Na haar opleiding aan de Kunstacademie in Moskou reisde Julia Winter vanaf het begin van deze eeuw naar Nederland en heeft sindsdien een rijk en gevarieerd oeuvre opgebouwd. In haar werk legt zij op poëtische manier verbindingen tussen beelden, objecten en materialen en creëert telkens nieuwe betekenislagen. In de gelaagdheid van haar werk speelt de factor tijd een belangrijke rol. Niet in de betekenis van meetbare tijd, maar vooral tijd als gevolg van herinnering. Als een proces waarin op een intuïtieve manier fenomenen uit het verleden en psychologische gebeurtenissen worden omgezet in een nieuwe verbeelding. Hierbij gaat zij er vanuit dat onze perceptie op het verleden voortdurend wordt beïnvloed door onze eigentijdse inzichten, ervaringen en vooroordelen. In haar collages en assemblages toont zij deze hybride wereld van constante verandering en maakt gebruik van een breed arsenaal van fotografisch materiaal, geschilderde onderdelen, materialen als stof, touw en papier en gevonden voorwerpen. Zij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland en haar werk is opgenomen in verschillende musea en particuliere verzamelingen.

Embassy of Art
Is een vrijplaats voor kunst en creativiteit. Deze artspace is een initiatief van  Sybila Baumann en Kris van der Hart en wordt gebruikt als atelierruimte en voor bijzondere samenwerkingen met kunstenaars. Deze kleinschalige events, exposities en performances zijn soms publiek toegankelijk, maar vaak ook op basis van private invitation om de beleving voor de gasten zo intens mogelijk te houden. Na de opening van de Embassy of Art eind 2018 is ‘You & You’ de eerste expositie in 2019.

‘You & You’: Jan Henderikse en Julia Winter
Opening: vrijdag 25 januari 2019 van 17.00 tot 19.00 uur
Te zien op: zaterdag 26 januari, zaterdag 2 februari, zaterdag 9 februari en
zaterdag 16 februari van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.
www.embassyofart.nl
info@embassyofart.nl
Opening vrijdag 25 januari 2019

van 17:00 tot 19:00 uur.

Open Zaterdag 26 januari, 2 februari, 9 februari en 16 februari

open van 13:00 tot 17:00 uur.

Open op afspraak: info@embassyofart.nl