The Visual Storm

 

‘The Visual Storm’, solo-expositie van Stef Fridael met intrigerende nieuwe schilderijen en de presentatie van een uitdagend manifest voor kunst en kunstenaar.

Op 19 november 2021 presenteert de Embassy of Art met trots de tweede solo-expositie van schilder Stef Fridael. Een jaar later dan gepland, maar deze periode van gedwongen rust is door deze schilder intensief gebruikt voor reflectie en productie. Dit heeft geresulteerd in ‘The Visual Storm’: een imposante reeks nieuwe schilderijen waarin hij zijn stijl en thematiek op een hoger niveau tilt. Bovendien heeft hij in pandemische tijden samen met Kris van der Hart het ‘Visual Storm Manifesto’ opgesteld voor kunst en kunstenaar.

Dit gelijknamige manifest is een aanklacht tegen de vlakke beeldcultuur van tegenwoordig en doet een pleidooi voor een nieuwe stap in de schilderkunst, met waar nodig een liefdevolle schop om de vastgelopen routines en geparkeerde ambities in de kunstwereld op te schudden. Het ‘Visual Storm Manifest’ is naast een kunstbeschouwelijke inventarisatie van macht en onmacht ook een oproep voor een sterkere manifestatie van de kunstenaar.

Of zoals Stef Fridael het zelf zegt: “Als ik om mij heen kijk zie ik geen ontwikkeling. Niet in de cultuur en niet in de schilderkunst. Ik kijk om me heen en zie hoe de beeldcultuur mij als individu wil ontwapenen en mij wil meeslepen in het grote generieke. Wij zijn slaven van onze beeldschermen. Wij gaan gebukt onder de beeldcultuur. Letterlijk. Duik ik weg of sta ik op? Hoe handhaaf ik mijzelf als schilder in de beeldenstorm van nu? Ik sta op en trotseer de beeldenstorm. Ik vang de beelden en maak er mijn eigen taal van. Om een volgende stap te maken. Om een nieuwe stroming te formuleren en de schilderkunst verder te brengen.” 

 Programma ‘The Visual Storm’:
Openingsweekend 19 – 21 november 2021:
• Vernissage op vrijdag 19 november van 15.00 uur tot 18.00 uur in aanwezigheid van de kunstenaar.
• Zaterdag 20 november van 12.00 uur tot 18.00 uur.
• Zondag 21 november van 13.00 uur tot 18.00 uur.
Speciaal programma:
• Zaterdag 20 november om 15.00 uur paneltalk met de kunstenaar en Nederlandse schilders over de stand van de schilderkunst o.l.v. Kris van der Hart. Deelnemende schilders: Annemieke Alberts, Frans Franciscus, Rombout Oomen, Ko Christiaan Aarts en Paul Nassenstein. Vragen uit zaal zijn natuurlijk ook welkom.
• Zondag 21 november om 16.00 uur lezing door Femke Hagemeijer over de rol van manifesten in de kunsthistorie. 
Expositie dagen:
• Private viewing: in de week voorafgaand aan de opening (12.11 tot 18.11) is de expositie op uitnodiging en op afspraak al te zien. Maak een afspraak via www.embassyofart.nl of neem contact op met Sybila Baumann en/of Kris van der Hart: info@embassyofart.nl
• Ook geopend op zaterdag 27 november en zondag 28 november van 13.00 uur tot 18.00 uur. En op vrijdag 3 december van 15.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag 4 december van 13.00 uur tot 18.00 uur.
Buiten deze tijden is bezichtiging op afspraak ook mogelijk: info@embassyofart.nl.

The Visual Storm: het manifest
In een tijd waarin de kunstenaar zich niet aan grensverleggend werk waagt om niet afgerekend te worden door de vele –zelfbenoemde- deskundigen, ziet Stef Fridael juist de ruimte voor vernieuwing. De pandemie heeft daarbij als katalysator gewerkt om deze gedachten te formuleren  en nu is het ideale moment daar om naar buiten te komen met manifest. Een manifest voor geloof, hoop en vernieuwing.
Er is weinig ontwikkeling in de moderne schilderkunst. Geen grote of opvallende manifestaties van een constructieve drang naar voren, niet op landelijk, Europees of mondiaal niveau. Het is tijd voor de volgende stap vindt Stef Fridael. Tijd voor verandering en vernieuwing. Hij ziet de artistieke verschraling met lede ogen aan en is niet bang om het voortouw te nemen in wat hij noemt een nieuwe stroming in de hedendaagse schilderkunst.

Het manifest gaat ook om het formuleren en het afdwingen van de eigen positie in de beeldenstorm. Als mens en als kunstenaar. Laat je niet wegcijferen door het nieuwe normbesef en de bijbehorende braafheid, maar kom op voor je identiteit en eigenzinnigheid. Bij Stef Fridael komen vorm en vent samen, hij heeft lak aan het brandstapeldenken van de huidige ‘woke’ cultuur en vertrouwt op zijn lef, talent en karakter om zijn doel – het hoogste- te bereiken. Zonder wrijving geen glans.

“Dit manifest gaat over schilderen. Ik doe een oproep aan schilders die zich herkennen in mijn woorden om achter dit manifest te gaan staan en mij te volgen in datgene dat ik belangrijk voor de schilderkunst vind. Niet nadoen, maar toepassen in eigen praktijk, in de eigen kunstvorm. Sluit je aan.”

Complete tekst manifest:
Nieuwsgierig geworden naar de complete tekst van het manifest ‘The Visual Storm’?
Klik op deze link om het manifesto te downloaden in het Nederlands: Het Beeldenstorm Manifest_NL.
Klik op deze link om het manifesto te downloaden in het Engels: The Visual Storm_EN
Klik op deze link om het manifesto te downloaden in het Duits:Das Bildersturm Manifest_DE
Het manifest is ook als boekje in drie talen (EN/NL/GE)  tijdens de expo-dagen in de Embassy of Art verkrijgbaar. Collectors item!

The Visual Storm: de nieuwe schilderijen
In deze nieuwe creatieve fase, in deze dans van afstoting en aantrekking met de beeldcultuur, krijgen de vaste thema’s en de eigen verhaallijnen van Fridael een nieuwe verdieping. In zijn composities snijdt Fridael met de precisie van een chirurg de grote thema’s aan die hem en onze maatschappij kenmerken, en meteen ook verdelen. Grote doeken, grote verhalen. De pijnpunten uit zijn thema’s leveren met deze nieuwe methode kunstwerken op die soms ongemakkelijk voelen, dreiging meedragen of onheilspellend zijn, maar die ook altijd intrigeren en de toeschouwer vasthouden in verwondering of ontroering. Er is altijd meer te zien dan je ziet.

Wie de werken van Stef Fridael kent, weet dat hij vaste en herkenbare elementen gebruikt in zijn schilderijen. Aan deze elementen heeft Fridael een nieuwe pijler toegevoegd: witte
grote labels gevuld met beeldmateriaal uit het collectief geheugen en die pontificaal en frontaal op de compositie zijn geschilderd waardoor het totaalbeeld van de compositie wordt overwoekerd. Juist met deze laatste pijler opent Fridael een nieuwe dimensie en maakt hij in zijn ambacht een nieuwe stap omhoog.

“Mijn werk is geëvolueerd naar kunst die zich niet zomaar laat inpassen in de huidige bekende kunststromingen. Het is geen anti-kunst, maar ook geen traditionele schilderkunst en zeker geen hippe-doe-maar-hetzelfde-kunst. Je kunt misschien wel spreken van een nieuwe kunststroming, het heeft de potentie om erkend te worden als een nieuwe kunststroming. Er zitten een aantal elementen in die vertaalbaar zijn naar de hedendaagse cultuur waar alles draait om het knippen, plakken en gebruiken van beeldmateriaal en waar het leven zich afspeelt op een beeldscherm in ieder te bedenken formaat. De duidelijke vlakafscheidingen in mijn composities duiden hierop, maar ook de beeldelementen die als labels als het ware op de compositie zijn geplakt en zo een andere compositie veroorzaken zijn een uiting van de hedendaagse beeldcultuur met zijn overspannen social media gebruik. De mooie beelden hebben een leven, de overige gooien we weg.”

 Over: Stef Fridael (1957) woont en werkt in Eindhoven. Hij heeft de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen gevolgd, en heeft als het gaat om (groeps)exposities een lange staat van dienst in binnen- en buitenland. Zo heeft hij de afgelopen jaren geëxposeerd in België, Duitsland, Groot-Brittannië, Japan, Iran en Oekraïne. ‘The Visual Storm’ is zijn tweede solo-expositie in Amsterdam bij de Embassy of Art.

Over: Femke Hagemeijer MA, (1996), studeerde theaterwetenschap en Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde recentelijk af met haar onderzoek getiteld: Photographing beyond the extraordinary: situating the extraordinary body in the space of photography. Femke haar onderzoek focust zich op fotografie en de positionering van het buitengewone lichaam binnen de ruimte van fotografie. Kenmerkend aan haar kijk op kunst is de plaatsing van de kunsten binnen hun sociale context. Andersom benadert zij het sociale leven als kunstvorm om zo de verschillende kanten van de maatschappij te belichten. Daarnaast probeert Femke als docent in opleiding een nieuwe generatie kennis te laten maken met kunst en cultuur.

Embassy of Art, Sperwerlaan 23, Amsterdam

 

Openingsweekend: 19 – 21 November 2021.


Openingsweekend 19 – 21 november 2021
:
• Vernissage op vrijdag 19 november van 15.00 uur tot 18.00 uur in aanwezigheid van de kunstenaar.

Speciaal programma:
• Zaterdag 20 november van 12.00 uur tot 18.00 uur. Om 15.00 uur paneltalk met de kunstenaar en Nederlandse schilders over de stand van de schilderkunst o.l.v. Kris van der Hart. Deelnemende schilders: Annemieke Alberts, Frans Franciscus, Rombout Oomen, Ko Christiaan Aarts en Paul Nassenstein. 
• Zondag 21 november van 13.00 uur tot 18.00 uur. Om 16.00 uur lezing door Femke Hagemeijer over de rol van manifesten in de kunsthistorie.

Expositie dagen:
• Private viewing: in de week voorafgaand aan de opening (12.11 tot 18.11) is de expositie op uitnodiging en op afspraak al te zien. Maak een afspraak via www.embassyofart.nl of neem contact op met Sybila Baumann en/of Kris van der Hart: info@embassyofart.nl
• Ook geopend op zaterdag 27 november en zondag 28 november van 13.00 uur tot 18.00 uur. En op vrijdag 3 december van 15.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag 4 december van 13.00 uur tot 18.00 uur.

Open op afspraak: info@embassyofart.nl