the Kindness of One, boekpresentatie + expositie

Boekpresentatie en expositie

‘The Kindness of One’
Margaret Lansink en Rene van Hulst

Soms kan de goedheid van één persoon geschiedenis schrijven, zoals in Kaunas in 1940. Dit boek van Margaret Lansink en Rene van Hulst vertelt deze bijzondere geschiedenis in foto’s en gedichten. Het subtiele samenspel van beeld en tekst is een ingetogen en tegelijkertijd aangrijpend verzoek om meer vriendelijkheid en goedheid in een tijd waar openstaan voor de zorgen van anderen een zeldzaamheid lijkt.

Op vrijdag 22 november vindt in de Embassy of Art de officiële Nederlandse presentatie + expositie plaats van ‘The Kindness of One.’ Dit boek van Margaret Lansink (fotografie) en Rene van Hulst (poëzie) werd in oktober van dit jaar gelanceerd in de Kaunas Photo Gallery in Litouwen en gepresenteerd op Polycopies Paris in Parijs. Begin 2020 volgt de lancering in België bij IBASHO in Antwerpen. Nu, tijdens Amsterdam Art Weekend, is de Nederlandse presentatie in de Embassy of Art met een expositie en een driedaags programma op 22, 23 en 24 november 2019.

In de Embassy of Art vindt tijdens de presentatiedagen een expositie plaats van de foto’s uit het boek en worden een aantal gedichten op een bijzondere manier in de ruimte gepresenteerd. Ook wordt de video ‘The Kindness of One’ vertoond, een impressie van de beelden op muziek van Robi Reisinger (aka DJ Jazzfunked). Het boek (€ 40,-), de ‘special edition’ (€ 175,-) en de foto’s (diverse formaten en diverse prijzen) zijn op deze dagen te koop.

Programma:
• Vrijdag 22 november van 17.00 tot 20.00 uur: officiële presentatie van ‘The Kindness of One’. De opening wordt verricht door Mevr. Giedrė Geleževičienė, plaatsvervangend Hoofd van de Ambassade van de Republiek Litouwen. Aansluitend signeren Margaret Lansink en Rene van Hulst hun boek.
• Zaterdag 23 november, geopend van 17.00 tot 21.00 uur. De poezie van Rene van Hulst in een creatieve dialoog met de muziek van Robi Reisinger (aka DJ Jazzfunked).
• Zondag 24 november, geopend van 13.00 tot 18.00 uur, om 15.00 uur artist talk met Katerine Oktober Matthews en Margaret Lansink over het ontstaan van dit boek.
• De werken en de video zijn ook nog te zien op vrijdag 29 november tussen 15.00 en 18.00 uur en op zaterdag 30 november tussen 13.00 en 18.00 uur.
• Bezichtiging op afspraak is ook mogelijk: neem contact op met Sybila Baumann of Kris van der Hart: info@embassyofart.nl
Kijk voor meer info op www.embassyofart.nl

‘The Kindness of One’, de geschiedenis
Als voorbereiding op een residentie in Kaunas (Litouwen) stuitten Margaret Lansink en Rene van Hulst op een bijzondere periode in de geschiedenis van deze plaats. In 1940 tijdens WO II zaten op deze plek duizenden Joden gevangen tussen oprukkende Duitse troepen aan de ene kant en Russische troepen aan de andere kant. Jan Zwartendijk was in die periode, naast directeur van de vestiging van Philips ook de Nederlandse consul in Kaunas, de toenmalige hoofdstad van Litouwen. Hij werd geraakt door de situatie en besloot persoonlijk in actie te komen. Zwartendijk begon visa voor Curaçao te verstrekken aan Joodse vluchtelingen, hoewel hiervoor eigenlijk de toestemming van de gouverneur van Curaçao nodig was. Hij werkte hierbij samen met de Japanse consul, Chiune Sugihara, die de vluchtelingen in het bezit van een Curaçao-visum ook een transitvisum voor Japan verschafte. In het bezit van beide papieren kregen de vluchtelingen ook toestemming krijgen de Sovjet-Unie door te reizen. Via de Trans Siberië Express konden ze de boot nemen van Vladivostok naar Kobe in Japan. Hoewel de Curaçaose visa geen enkele officiële waarde hadden, hebben Zwartendijk en Sugihara op die manier binnen drie weken ongeveer 2300 visa uitgeschreven. Doordat op veel visa gezinnen van drie of vier mensen reisden, zijn dankzij hen in totaal wellicht tussen de negen- en tienduizend Joodse vluchtelingen uit Litouwen gesluisd.

Eenmaal in Japan reisden de meeste vluchtelingen in plaats van naar Curaçao door naar andere landen.

‘The Kindness of One’, het boek.
Margaret Lansink en Rene van Hulst werden gegrepen door dit verhaal en besloten een boek te maken over deze bijzondere geschiedenis.  Als een eerbetoon aan Zwartendijk en Sugihara, en ook als een pleidooi voor meer ‘goedheid’. Een daad van goedheid van een enkel persoon, zonder persoonlijk belang of voorbedachte rade,  kan van cruciaal belang zijn in de realiteit van anderen. Zo’n daad kan levens redden, dat hebben Zwartendijk en Sugihara bewezen.
 
Margaret Lansink en Rene van Hulst hebben op locatie in Litouwen en in Japan aan dit boek gewerkt. Op hun eigen manier zoechten zij naar sporen van dit stukje geschiedenis en naar aanknopingspunten voor hun eigen vertelling. Margaret Lansink doet dit met stemmige en sfeervolle zwartwit foto’s, waarbij in het boek de keuze voor het papier de locatie aanduidt. Rene van Hulst probeert in een reeks korte gedichten het potentieel van de menselijke geest te duiden. Wat doet ons kiezen voor woede en wat doet ons kiezen voor compassie? Het boek is een ingetogen en tegelijkertijd aangrijpend verzoek om meer vriendelijkheid en goedheid in een tijd waar openstaan voor de zorgen van anderen een zeldzaamheid lijkt.
 
Bio Margaret Lansink
Margaret Lansink is autonoom fotograaf en studeerde in 2012 af aan de Foto Academie te Amsterdam, volgde van 2016-2017 LeMasterklass in Parijs en volgt dit jaar de Masterclass bij Smedsby Atelier, eveneens in Parijs. De series van Margaret zijn bekroond met onder andere de Hariban Award 2019 en haar werk is geselecteerd voor Head On 2020 en Haute Photographie 2020 te Rotterdam. Lansink neemt deel aan tentoonstellingen, residenties en wedstrijden in binnen- en buitenland.

Haar werk is te zien geweest in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Antwerpen, Arles, Engeland, New York, Vancouver, Japan, Georgie, Litouwen en Barcelona (LaNuu 2019).

In 2016 werd ze beloond met een AIR bij de Kaunas Gallery in Litouwen en in 2017 bij Shiro Oni Studio in Japan; beide voor haar project ‘The Kindness of One’. Het boek van dit project is gelanceerd in oktober 2019 in de Kaunas Gallery, Litouwen, op 7 november op Polycopies Paris, en op 22 november in de ‘Embassy of Art’ Amsterdam tijdens Amsterdam Art Weekend. Margaret is lid van FemmesPHOTOgraphes Parijs en lid/ oprichtster van iwi_collective. Daarnaast coacht ze regelmatig jonge fotografen bij het ontwikkelen van hun fotografische signatuur en portfolio.

De manier waarop zij fotografeert is puur intuïtief; haar beelden vormen een open en eerlijke weerspiegeling van haar eigen innerlijke emoties op een bepaald tijdstip, plek en interactie. Deze intuïtieve manier van fotograferen vraagt ook om een andere manier van kijken naar het werk; niet als een weerspiegeling van een realiteit, maar meer als een open, artistieke interactie tussen het persoonlijke en het universele. Als uitnodiging om op reis te gaan door je eigen ingewikkelde web van herinneringen, emoties, verwachtingen, angsten en verlangens. Alles met de bedoeling om uiteindelijk vanuit je eigen zelf betekenis aan je leven te geven. Zij fotografeert met verschillende analoge camera’s om verschillende atmosferen vast te kunnen leggen en de beelden een overflow te geven van realiteit naar droom.

Kijk voor meer info op margaretlansink.com

Bio Rene van Hulst
Rene van Hulst is creatief denker en strateeg. Hij combineert commercieel werk en zijn functie als programmamaker voor StadsLab CuPuDo in Tilburg met vrije tijd voor het schrijven van fictie en poëzie. Zijn commerciële werk bevindt zich meestal op het snijvlak van strategie, concepting en copy voor zowel profit als non-profit organisaties, waarbij hij het liefst invulling geeft aan ‘zakendoen als een kracht voor het goede.’

Zijn teksten zijn meestal reflecties op onze staat van zijn en de behoefte aan verandering, terwijl zijn poëzie vaak gebaseerd is op het idee van een ‘bijzaak’. Iets wat je je direct herinnert of kort nadat de emotionele afdruk van een situatie, verhaal of indruk is gemaakt. Daarom zijn deze gedichten vaak in korte, gelaagde vormen met een
diepere betekenis van universele onderwerpen zoals persoonlijke worstelingen, angsten en ambities.

Ervaring & opleiding
2016-nu                StadsLab CupuDo – Kunst in het publieke domein
2019                      The Kindness of One; Boek & tentoonstelling in galerie
                               ‘Embassy of Art’, Amsterdam met Margaret Lansink
2019                      Storytelling at CityTelling Festival, Kaunas
2016                      Exhibition Onishi, Japan
2020                      Schrijversvakschool; poëzie met Moustafa Stitou
2018                      Schrijversvakschool; poëzie met Sasja Jansen
2016                      Masterclass David van Reybroeck, Antwerpen
2017                      Uitgave in eigen beheer van zijn boek ‘Nadien.’


Over Embassy of Art
Embassy of Art is een vrijplaats voor kunst en creativiteit. Deze artspace is een initiatief van  Sybila Baumann en Kris van der Hart en wordt gebruikt als atelierruimte en voor bijzondere samenwerkingen met kunstenaars. Deze kleinschalige events, exposities en performances zijn soms publiek toegankelijk, maar vaak ook op basis van private invitation om de beleving voor de gasten zo intens mogelijk te houden. Kijk voor meer informatie op www.embassyofart.nl.

Embassy of Art
Sperwerlaan 23
1021 EM Amsterdam

info@embassyofart.nl
www.embassyofart.nl

Opening vrijdag 22 november 2019

van 17:00 tot 20:00 uur.

Zaterdag 23 november, geopend van 17.00 tot 21.00 uur. De poëzie van Rene van Hulst in een creatieve dialoog met de muziek van Robi Reisinger (aka DJ Jazzfunked).

Zondag 24 november, geopend van 13.00 tot 18.00 uur, om 15.00 uur artist talk met Katerine Oktober Matthews en Margaret Lansink.

Open op afspraak: info@embassyofart.nl