‘Over Leven’, solo-expositie Stef Fridael

Stef Fridael ‘Over Leven’
Solo-expositie, Embassy of Art

Met trots presenteert de Embassy of Art op zaterdag 26 oktober 2019 ‘Over Leven’, de eerste solo-expositie van Stef Fridael in Amsterdam. Stef Fridael is al enige tijd actief als schilder en maakt de laatste jaren een opvallende ontwikkeling door. Dat is de Embassy of Art niet ontgaan. Wij zijn onder de indruk van zijn ontwikkeling in stijl en techniek en aangestoken door zijn gedrevenheid om de schilderkunst nieuw elan te geven. Daarom biedt de Embassy of Art Stef Fridael graag een podium voor een bredere kennismaking met zijn werk en zijn wereld. In deze solo-expositie laten wij de meest recente werken zien van deze getalenteerde schilder die grote thema’s niet uit de weg gaat en altijd de –technische- uitdaging zoekt.

Over Leven
Stef Fridael heeft als kunstenaar al diverse fases doorlopen. Na zijn grafische opleiding in Eindhoven is hij begonnen als tekenaar en schilder van grafisch, figuratief werk, gevolgd door een fase met vooral (maatschappij) kritisch werk. Met de aanmelding bij de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen in 2016 krijgt zijn werk een duidelijke verdieping. Stef Fridael heeft nog steeds kritiek op mens en maatschappij en blijft commentaar geven, maar hij zoekt ook verlossing. Hij is gegrepen door het menselijk tekort, maar weet ook dat hij daarmee ook zijn eigen angsten en belemmeringen moet blootleggen. Dat maakt zijn werk meer dan ooit persoonlijk en kwetsbaar.

In ‘Over Leven’ laat hij in zijn nieuwste werken zien hoe het is te moeten leven met angst, schaamte, armoede en schuld. Over de ogenschijnlijke ideale buitenkant waar achter de pijn van afwijzing, misbruik en trauma schuilgaat. Door zijn expressieve techniek en kleurgebruik geeft Fridael dit lijden echter ook een esthetische aantrekkingskracht die onder de huid kruipt en niet loslaat. Zijn verhalen zijn net als de doeken meervoudig gelaagd en komen onder aandacht van de kijker steeds meer tot leven. Net als bij zijn grote voorbeeld Adrian Ghenie zijn de verhalen soms hard, maar tegelijkertijd onweerstaanbaar in hun beeldende kracht.

Neem bijvoorbeeld de serie ‘#sprookjes.’ In drie werken zet Fridael bekende sprookjes in een heel ander daglicht. Van sprookje naar nachtmerrie is voor hem niet ver. Anders gezegd: is een sprookje niet hetzelfde als een mooi verpakte nachtmerrie? Stef Fridael gebruikt dit cultureel erfgoed als spiegel voor actuele ontwikkelingen en misstanden.

Ervaringsdeskundige
Maak niet de fout om Stef Fridael door zijn maatschappelijke en sociale betrokkenheid weg te zetten als een modieuze mooiprater of salonactivist. Als beroepsmilitair is hij uitgezonden geweest naar diverse brandhaarden als Afghanistan en Kosovo, waar hij ook gevechtssituaties heeft meegemaakt. Hij is meermaals onderscheiden en weet aan den lijve hoe betrekkelijk leven kan zijn. Bij Fridael komen vorm en vent samen. Daarom is zijn fascinatie voor leven en lijden oprecht en legitiem. Hij onderzoekt in zijn kunst het leven in al zijn schoonheid en lelijkheid, in zijn beperkingen en in zijn uitdagingen. Hij schildert het leven als last en het leven als geschenk.
Als er iemand is die weet wat overleven is, dan is het Frideal.

Stef Fridael (1957) woont en werkt in Eindhoven. Hij heeft als het gaat om (groeps)exposities een lange staat van dienst in binnen- en buitenland, zo heeft hij de afgelopen jaren geëxposeerd in België, Duitsland, Groot-Brittannië, Japan, Iran en Oekraïne (2017). Amsterdam staat echter nog niet op zijn CV. Daar gaat de Embassy of Art verandering in brengen met deze solo-expositie. Hij wordt door collega-schilders met regelmaat geprezen en getipt. Wij zijn er ook van overtuigd dat kunstliefhebbers en verzamelaars aangenaam verrast worden met de werken van Stef Fridael in ‘Over Leven.’

OPENING: Zaterdag 26 oktober 2019 van 17.00 tot 19.00 uur.

Ook geopend op: vrijdag 1 november van 15.00 tot 18.00 uur, op zaterdag 2 november van 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag 8 november van 15.00 tot 18.00 uur en op zaterdag 9 november van 13.00 tot 17.00 uur.
Bezichtiging op afspraak is ook mogelijk: info@embassyofart.nl.

EMBASSY OF ART
Sperwerlaan 23
1021EM Amsterdam

Opening zaterdag 26 oktober 2019

van 17:00 tot 19:00 uur.

Ook geopend op:

vrijdag 1 november van 15.00 tot 18.00 uur, op zaterdag 2 november van 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag 8 november van 15.00 tot 18.00 uur en op zaterdag 9 november van 13.00 tot 17.00 uur.

Open op afspraak: info@embassyofart.nl