PHIL PHOTO ‘fotos’s als dagboek’

PHIL PHOTO, foto’s als dagboek.
Embassy of Art

Op 6,7 en 8 september 2019 presenteert de Embassy of Art kunstenares Phil Bloom met ‘PHIL PHOTO, foto’s als dagboek.’ In deze persoonlijke en intieme presentatie laat zij –grotendeels- analoog fotowerk zien. In haar lange loopbaan is Phil Bloom vooral bekend als beeldend kunstenaar, de fotografie als medium is in al die jaren een onderbelicht onderdeel van haar oeuvre gebleven. Voor Embassy of Art was dit de reden om samen met haar in haar fotoarchief te duiken voor deze expositie. Omdat juist deze foto’s laten zien wat haar decennia lang heeft geboeid. Foto’s als getuige van een leven vol kunst en avontuur, foto’s als pagina’s in een dagboek.

Camera als reisgenoot
Phil Bloom heeft de fotografie nooit als eerste kunstvorm gezien, maar wel als een lijn in haar leven die altijd heel belangrijk is geweest. In ontmoetingen, op haar reizen en als inspiratiebron. Ze begon met haar eerste analoge camera te fotograferen rond haar twintigste voordat ze in Den Haag aan de Academie voor Schone Kunsten (nu KABK) in Den Haag studeerde en later ook aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Het waren de wilde jaren ’60. Phil ging reizen, vaak in haar eentje, met de camera als reisgenoot. Naar Ibiza en later naar New York, om te studeren aan het Pratt Institute, een particuliere universiteit in NYC, om even helemaal weg te zijn uit Amsterdam. Ze maakte er prints, etsen en natuurlijk ook foto’s. New York bruiste in de jaren ’80 ook op kunstgebied, maar Phil wilde ongestoord werken, zelfs Andy Warhol kwam niet binnen op haar atelier. Na de hectiek van de Big Apple zocht Phil de rust van de natuur in Japan en in India. En de camera ging natuurlijk mee. De liefde voor de natuur en de lokroep van het avontuur bracht haar bijvoorbeeld ook in het Altajgebergte in Centaal-Azië. Daar zou in vroeger tijden een stam geleefd hebben van uitsluitend vrouwen, die op paarden reden en samen op jacht gingen. Haar fascinatie voor herten en rendieren bracht haar ook naar Lapland. Daar maakte ze behalve foto’s ook een film met een performance in de sneeuw tussen de rendieren.

Autodidact met eigen doka
Ondanks haar gedegen opleiding, ook al fotografe, ziet Phil Bloom zichzelf als een autodidact. Ze is een pleitbezorgster voor analoge fotografie. Phil houdt van de techniek, het plezier van handmatig werken met een analoge camera. De Rolleiflex is haar favoriete camera, net als haar kleine Leica. Analoge fotografie vraagt om aandacht en concentratie, vindt ze. Alles draait volgens haar om het maken van afwegingen en beslissingen voordat je afdrukt. Het is een ambacht dat ze mist bij de huidige digitale fotografie, dat gaat te snel. Phil Bloom heeft een eigen doka in haar atelier, waar ze met veel zorg haar eigen afdrukken maakt. Alle foto’s in deze expositie zijn dan ook in eigen doka geproduceerd. Te zien zijn o.a. natuurfoto’s, reisfoto’s, atelierfoto’s, foto’s op linnen en polaroids.

Programma ‘PHIL PHOTO’, foto’s als dagboek’:
• Vrijdag 6 september 2019 van 17.00 tot 20.00 uur:
Opening in aanwezigheid van kunstenaar.

• Zaterdag 7 september 2019 van 13.00 tot 17.00 uur:
Performance door Phil Bloom en vertoning video ‘Lemniscaat.’

• Zondag 8 september 2019 van 13.00 tot 17.00 uur:
Joke de Wolf in gesprek met Phil Bloom. Joke de Wolf (1978) schrijft over kunst, cultuur en fotografie. Ze schrijft wekelijks voor dagblad Trouw, daarnaast schreef ze onder andere regelmatig voor De Groene Amsterdammer en HP/De Tijd. Ze is als kunsthistoricus gespecialiseerd in de geschiedenis van 19e-eeuwse fotografie, volgend jaar hoopt ze haar proefschrift over de Parijse foto’s van Charles Marville (1813-1879) te verdedigen bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Ook te zien op: vrijdag 13 september van 15.00 tot 18.00 uur en op zaterdag 14 september van 13.00 tot 17.00 uur. Bezoek op afspraak is mogelijk: info@embassyofart.nl
Sybila Baumann en 
Kris van der Hart.

‘PHIL PHOTO, foto’s als dagboek’, Phil Bloom
Embassy of Art, Sperwerlaan 23, 1021 EM Amsterdam
www.embassyofart.nl

Voor meer informatie over Phil Bloom:
www.philbloom.nl

Opening: vrijdag 6 september 2019 van 17.00 tot 20.00 uur
Te zien op: zaterdag 7 september van 13.00 tot 17.00 uur, met performance en video
en op zondag 8 september van 13.00 tot 17.00 uur met artist talk o.l.v. Joke de Wolf, freelance kunstcriticus.

Ook te zien op: vrijdag 13 september van 15.00 tot 18.00 uur en op zaterdag 14 september van 13.00 tot 17.00 uur. Bezoek op afspraak is mogelijk: info@embassyofart.nl
Sybila Baumann en 
Kris van der Hart.

Over Embassy of Art
Embassy of Art
is een vrijplaats voor kunst en creativiteit. Deze artspace is een initiatief van  Sybila Baumann en Kris van der Hart en wordt gebruikt als atelierruimte en voor bijzondere samenwerkingen met kunstenaars. Deze kleinschalige events, exposities en performances zijn soms publiek toegankelijk, maar vaak ook op basis van private invitation om de beleving voor de gasten zo intens mogelijk te houden. Kijk voor meer informatie op www.embassyofart.nl. Of neem contact op met Sybila Baumann en Kris van der Hart: info@embassyofart.nl.

Opening vrijdag 6 september 2019

van 17:00 tot 19:00 uur.

Zaterdag 7 september: Performance door Phil Bloom en vertoning video ‘Lemniscaat’, van 13:00 tot 17:00 uur.


Zondag 8 september: 
Joke de Wolf in gesprek met Phil Bloom, van 13:00 tot 17:00 uur.


Ook te zien op: vrijdag 13 september van 15.00 tot 18.00 uur en op zaterdag 14 september van 13.00 tot 17.00 uur. 

Open op afspraak: info@embassyofart.nl