BAUMANN & BAUMANN

 ‘Gedeelde verbeelding’

Duo-expositie van Ernst Baumann en Sybila Baumann. Twee verschillende kunstenaars met verschillende stijlen en andere thematieken, maar ook vader en dochter met onmiskenbare overeenkomsten. Vanaf 25 maart 2022 in de Embassy of Art in Amsterdam.

Met trots presenteert de Embassy of Art de duo-expositie BAUMANN & BAUMANN ‘Gedeelde verbeelding.’ Deze creatieve samenwerking tussen Ernst Baumann (1943) en Sybila Baumann (1972) is geenszins vanzelfsprekend. Ernst scheidde van Sybila’s moeder toen zij drie jaar was en in de decennia daarna zagen zij elkaar zelden. Totdat zij elkaar in 2015 op een kunstbeurs tegenkwamen en besloten om de draad weer op te pakken.

De kunst als gemene deler
Nu het contact hersteld is, blijken ze meer gemeenschappelijk te hebben dan gedacht. Allebei de kunstacademie gedaan, allebei docent (geweest) en allebei onstuitbaar creatief. Het is elkaar blijven ontdekken en uitdagen, ook in deze expositie. Wat opvalt is de liefde voor de kunst, voor het scheppen en het delen. De liefde voor doceren, voor het doorgeven van de waarde en de schoonheid van kunst lijkt genetisch bepaald. Voor de bezoeker van de expo is het om al dan niet de raakvlakken te ontdekken, om een vrolijke tocht te maken langs de werken van Ernst en Sybila en zelf overeenkomst of tegenstelling te ontwaren. Deze duo-expositie is door de corona-periode lang gepauzeerd geweest, maar kan nu eindelijk zonder restricties plaatsvinden. Het is een feestelijke bezegeling van de hernieuwde relatie om samen te bouwen aan de toekomst. En waar anders kan dit plaatsvinden dan in de eigen Embassy of Art in Amsterdam Noord.

Programma ‘BAUMANN & BAUMANN’:
Openingsweekend:
Vrijdag 25 maart 2022, 16.00 – 19.00 uur.
Zaterdag 26 maart 2022, 14.00 – 18.00 uur.
Zondag 27 maart 2022, 14.00 – 18.00 uur.

Deze duo-expositie neemt de wanden en een deel van de vloer van de Embassy in beslag. Om de toeloop te kunnen spreiden en elkaar toch uitgebreid te kunnen zien, hebben wij de vernissage over drie dagen verdeeld. Ernst en Sybila zijn het hele weekend aanwezig!

Expositie is verder te bezichtigen op:

Zaterdag 2 april 15.00 – 18.00 uur.
Zondag 3 april 15.00 – 18.00 uur.
Zaterdag 9 april 15.00 – 18.00 uur: finissage.

Ernst Baumann
In deze expositie laat Ernst Baumann (1943) alleen zijn ruimtelijk werk zien. Hij toont beelden in brons, hout of zink. Graag gebruikt hij ook verschillende materialen tegelijk in een beeld, zoals gips samen met hout of beschilderde zinken knipsels.  Door zelf zijn beelden te polijsten en te patineren ontstaan verrassende vondsten. Alles is bruikbaar, dus ook gevonden stenen, schelpen en alledaagse voorwerpen. De tegenstelling tussen de met eigen handen gemaakte beelden en de al bestaande voorwerpen leveren nieuwe verhalen op. Conifeer-kegels uit Australië worden eenmaal  thuis in een beeld verwerkt.
Literatuur speelt in zijn werk een prominente rol. Als fervent liefhebber van het genre ZKV (zeer korte verhalen) van A. L. Snijders creëert Ernst zijn eigen genre ZKBV ( zeer korte beeld verhalen). Het bronzen beeld ‘Kreta Kano’ is gebaseerd op een mysterieus personage uit het boek ‘De Opwindvogelkronieken’ van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Vlakbij het beeld van Henri Moore in Park de Hoge Veluwe volgt Ernst al jaren een prachtige oude boom. Het Natuurdagboek van Nescio en deze boom inspireren hem tot het maken van vele tekeningen en houtdrukken. Helaas, de boom is kort geleden omgewaaid.

Sybila Baumann
Onder de titel ‘Romanticism Revisited’ laat Sybila Baumann voor deze duo-expositie een 10-tal tekeningen met houtskool, Siberisch vetkrijt en grafiet zien. In deze grote tekeningen, in zachte grijstinten en harde zwart/wit contrasten, komen voor haar belangrijke thema’s, interesses en technieken samen en vormen zij de weerslag van haar creatieve denk- en werkproces in ontregelende coronatijden. Wie de tien tekeningen bekijkt ziet een centraal thema: de harde natuur gevat in gesteente of rotspartij tegenover de zachtheid en kwetsbaarheid van een naakt vrouwenlichaam. Het harde en kille van de natuur tegenover het zachte en ronde van het lichaam in vele variaties. Het zijn echter geen bedreigende situaties, het lijkt meer of rots en vrouwenlichaam elkaar zoeken, aanvoelen en ondersteunen.
Met deze gedachte komen we al snel uit bij de Romantiek, een geliefde periode in de kunstgeschiedenis van Sybila. Zij liet zich voor deze serie ook inspireren door de schilderijen van Casper David Friedrich (1774 – 1840) en door manier waarop hij het landschap een ziel gaf en de natuur tot klankbord van menselijke gevoelens maakte. Het escapisme dat de Romantiek kenmerkte was ook voor Sybila een manier om afgelopen twee jaar de rare corona-tijden door te komen. Een vlucht in de creativiteit en de maakbaarheid van mooiere en betere wereld gevat in 10 tekeningen van een zeer persoonlijke signatuur.

Embassy of Art
Sperwerlaan 23
1021EM Amsterdam

www.embassyofart.nl
info@embassyofart.nl

 

Openingsweekend: 25 – 27 maart 2022.

Openingsweekend:

Vrijdag 25 maart 2022, 16.00 – 19.00 uur.
Zaterdag 26 maart 2022, 14.00 – 18.00 uur.
Zondag 27 maart 2022, 14.00 – 18.00 uur.

Deze duo-expositie neemt de wanden en een deel van de vloer van de Embassy in beslag. Om de toeloop te kunnen spreiden en elkaar toch uitgebreid te kunnen zien, hebben wij de vernissage over drie dagen verdeeld. Ernst en Sybila zijn het hele weekend aanwezig!

Expositie is verder te bezichtigen op:

Zaterdag 2 april 2022, 15.00 – 18.00 uur.
Zondag 3 april 2022, 15.00 – 18.00 uur.
Zaterdag 9 april 2022, 15.00 – 18.00 uur: finissage.

 

Vragen: info@embassyofart.nl
Informatie: www.embassyofart.nl